7 nov. 2009
Är glaset halvfullt eller halvtomt?
I morse när jag tog in GP var den stora braskande rubriken på framsidan - "Var femte präst nobbar homopar. GP har frågat samtliga präster i Göteborgs församlingar" (på webben var rubriken "Hon viger gärna samkönade, men var femte präst vägrar")
Är detta en glad eller en tråkig nyhet? Är det tråkigt att åtta präster av tio vill viga homosexuella par, eller är det en glad nyhet kanske? Eller är det tråkigt för att två av tio inte vill viga? Ja, det handlar väl om vi väljer att se glaset halvtomt eller halvfullt.
När jag sedan läser längre ner i artikeln så framgår det att till och med EKHO är OK med att det går att vägra. Gunnar Bäckström, präst samt ordförande i EKHO, säger "-De som inte vill slipper. Det är så demokrati fungerar".
Det finns präster som vägrar att viga personer som är skilda och vill gifta om sig med en ny partner. Så har det varit länge och det är ingen som ifrågasätter detta. Jag talade en gång med en präst i Stockholm som berättade att hon ogärna viger personer som hon vigt en gång förut, med en ny person. Och det var bland annat av hänsyn till barnen. För om hon viger deras mamma eller pappa igen - men en annan person, så blir hon "orsaken" till att barnens föräldrar aldrig kan bli tillsammans igen.
Nu har vi en könsneutral äktenskapslagstiftning i Sverige - det är tydligen också på gång med en könsneutral namnlag (skall vi ha könsneutrala personnummer också?) och Svenska kyrkan har tagit beslutet att ändra sin handbok så att alla par kan få gifta sig i Svenska kyrkan (om ena parten tillhör Svenska kyrkan). Men Svenska kyrkan tog också beslutet att det inte är en skyldighet för enskilda präster att viga alla par som vill. Men däremot kommer Svenska kyrkan se till att någon präst kommer att göra det. Och det finns många, många präster som vill! Så gör inte detta till ett problem.
Men fortsätt gärna samtalen i församlingarna, för samtalet behövs! Och ett ödmjukt lyssnande från båda håll. Det går inte att säga "Hur kan du tycka det, när det står i bibeln att…?". Att lyssna på tolkningarna, att lyssna på argumenten och försöka se perspektiven - det är det viktiga!
(debattartikel om könsneutral namnlag Brännpunkt 5 oktober 2009)
Uppdaterad 8 november
Tidningen Dagen skriver också om GPs undersökning>> De föll också för GPs rubriksättarvinkling och ser hellre de två av tio som många än de åtta av tio som många…
Uppdaterad 9 november
Kyrkans tidning skriver också om GPs undersökning>> Deras rubrik är "Sju av tio Göteborgspräster vill viga"
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar