Ja, givetvis, givetvis! är det detta viktigt, inte tal om annat.
Det berör många människor. Det finns stor oro och stor glädje över de kommande besluten. Detta vet jag. Och jag tänker inte säga så mycket mer om det nu.
Ni får istället läsa var Kyrkans tidning skriver om vägen fram till beslutet här>>. Ni får läsa Karin Långström Vinges blogg >> som är för och Dag Sandahl>> och Frimodigs bloggar>> som är emot kyrkostyrelsens förslag. Och det finns givetvis många fler bloggare, både för och emot förslaget.
Jag tänkte faktiskt koncentrera mig på den andra stora frågan i kyrkomötet som vi också skall besluta om. Tro´t eller ej, men vi har faktiskt lite mer att diskutera och besluta om! Och den andra stora frågan är "Styrning och ledning" som är ett resultat av den stora demokratiutredningen som har pågått ett par år.
Kortfattat så är föreslaget i betänkandet "Styrning och ledning"
- ändring av kyrkoordningen som bl.a. innebär att kyrkoherdens ledningsansvar utvidgas och att detta uttryckligen anges i kyrkoordningen,
- bestämmelsen om valbarhetshinder vid anställning förtydligas,
- tillsättning av domprost ska ske av en tillsättningsnämnd med representanter från stiftet och den lokala nivån,
- även diakoner ska ha rösträtt vid val av biskop,
- biskoparnas ställning i Kyrkomötet och lärofrågornas behandling förtydligas samt,
- att den särskilda beslutsordningen för lärofrågor skärps.
I Sundsvall har man denna helg kyrkodagar (läs programmet här>>) där man diskuterar just Folkkyrka och demokrati. Vår POSK-ordförande Hans-Olof Andrén är där för att sitta med i panelen som diskuterar utredningen. Och Martin Garlöv twittrar (http://twitter.com/garlov) under #kyrkodagar samt skriver om detta på sin nya blogg "Livet i Svenska kyrkan" .
Andra frågor vi skall besluta om nästa vecka är budget och ekonomi, trosbekännelsen, närvaro på webben, barnkonsekvensanalys, mission, utsatthet, omsorg, minoriteter, församlingstillhörighet, struktur, dop - detta bara för att nämna några rubriker på de 63 betänkanden vi skall ta beslut om.
1 kommentar:
Beträffade beslut på KM:
1. Styrning och ledning hade jag möjlighet att delta i min samfällighets svarsgrupp. Jag lämnade för den första punkten ovan ett eget yttrande där jag anser att det inte kommer att bli den bästa lösningen. Alltför många arbetsmiljökonflikter är beroende på att yrkoherdar får ett för stort ledingsansvar. Jag förordade ett delat ansvar i mitt svar. Jag vet att det finns forskning som stöder detta samt att många inom kyrkan även ser fördelar med delat ansvar.
Övrigt:
Jag har genom Ulla Dahlberg, som tagit den som egen, lämnat en motion till KM om att kyrkan måste leva som den lär. TU har lämnat ett avslag i sitt betänkande TU 2009:10.Motionens huvudändamål var det ännu oreglerade förhållandet mellan organisationen och dess medlemmar och förtroendevalda vilket man inte observerade. För dessa finns det fortfarande ingen överklagningsgrund om församlingens anställda eller förtroendevalda överträder de gränser som borde var klart uttalade och kända. Utskottets diskussion om hur den interna tillsynen skall bevaka dessa frågor inte motsvaras av en verklighet.
Motionens tillkomst beror på den brist på moral, förnuft och civilkurage som initiativtagaren uppdagat inom kyrkan.
Lämnas enskilda, som inte omfattas av särskilda avtal, utan möjlighet, att inom organisationen, få stöd för att påtala brister som uppdagats, överlämnas dessa till att vända sig till till extern aktör att reglera ett internt missförhållande. Är det detta som kyrkan strävar efter?
Jag hoppas att det finns många på KM som ser behovet nu och inte vill vänta på att motionens ämne tas upp av någon i framtiden.
För mig är det en trovärdighetsfråga för kyrkan?
Skicka en kommentar