9 okt. 2009

Ett valdeltagande att ta på allvar

I Kyrkans tidning 41/09 läser jag Göran Lundstedts debattartikel där han skriver "Kyrkan måste ta det låga valdeltagande på allvar".
Göran Lundstedt är teolog, präst och statsvetare. Han var med och skrev boken "Demokratin är en sucessesiv uppenbarelse".

I artikeln i Kyrkans tidning skriver Lundstedt:
Ett deltagande på 11,8 procent är ett demokratiskt och ekonomiskt misslyckande. Det är som att äga en snabb och dyr sportbil som man tar ut ur garaget vart fjärde år. Den har en motor dimensionerad för 200 km/h men belåtet klappar man den på huven när den på grund av motorkrångel bara når upp till futtiga 30 km/h. Förnöjsam över att den ändå minsann rullar. Kyrkans valsystem är ett dyrt och tungt ekipage som i vissa viktiga delar hackar betänkligt.

Ett lågt valdeltagande ses oftast inom demokratiforskningen som ett symtom på en demokratisk kris. Svenska kyrkan måste också börja ta det låga valdeltagandet på allvar och diskutera hela valsystemets framtid. Hur ska vi på bästa sätt och till en ekonomisk kostnad som kyrkan orkar bära värna de demokratiska idealen i framtiden.
Jag kan inte mer än att hålla med honom. Detta är väldigt viktigt. För att vi skall få en säker och förankrad demokrati i Svenska kyrkan så måste vi ändra valsystemet. Och POSK säger - endast direkta val på församlingsnivå. Och indirekta val till de övriga nivåerna.

Detta är en fråga som POSK har drivit i många år. Vi hade ett färdigt förslag när kyrkoordningen skulle antas inför 2000. Vi har motionerat i frågan många, många gånger. Det är helt sanslöst att Svenska kyrkan kan slänga ut så mycket pengar på ett val som så få deltar i!

Det är självklart att vi skall ha demokratiska val. Det är självklart att vi skall se till att medlemmarna skall få vara med och ta ansvar. Men gör det på lokal nivå - där man har möjlighet att prata med sina kandidater, ha lokala valdebatter som rör den lokala nivån och en tydlig koppling till Svenska kyrkan. Och när det är människor på den lokala nivån som också är med och tar ansvar på stifts och nationell nivå så blir kopplingen och ansvaret tydligt.

För det är på den lokala nivån vi har direktkontakt med våra medlemmar. Det är på den lokala nivån som människor firar gudstjänst och etablerar en egen relation med Gud. Det är där som kärnan av den kristna tron finns, som också gör att vi vill vara med och ta ansvar för helheten och vill vara med och ta ansvar för hela Svenska kyrkan.

Tidningen Dagen skriver (9/10) på Opinion "Tro som berör livet":
För de lokala församlingarna måste frågan bli hur den kristna trons kärna än mer kan kommuniceras in till beröringspunkterna med själva vardagslivet. Suget efter kraft i livet finns där. Liksom längtan efter att bli utmanad. Kan den kristna tron hjälpa mig hantera både framgångar, motgångar och dagarna däremellan? Var finner vi kopplingen in i it-, konsumtions- och individsamhället?
Och här ligger nog en del av nyckeln till valdeltagandet. När människor inte känner att de har någon koppling till den lokala kyrkan eller ett kristet liv - varför skall jag då bry mig om att rösta?

Nej, jag säger det igen! Låt det bara vara direkta val på den lokala nivån. Och hjälp församlingarna att ta sitt ansvar i att, som Dagen skriver, få den kristna trons kärna att kommuniceras in till beröringspunkterna med själva vardagslivet. Det är den viktiga frågan för Svenska kyrkan!

Inga kommentarer: