"För många röstar i kyrkovalet"
Du som inte går i kyrkan på söndagarna ska inte heller vara med och rösta i det kommande kyrkovalet.
Det tycker prästen Gustaf Björck som är komminister i Växjö stift. Han anser att svenska kyrkan idag är att jämställa med vilken ideell förening som helst.
-Därför borde bara medlemmar som engagerar sig i verksamheten mellan valen vara med och rösta när det ska bestämmas hur kyrkan ska styras, säger han
________________________
Men snälla Gustaf Björck… hur tänker du nu då? Svenska kyrkan är ingen ideell förening, det är en folkkyrka! En kyrka som bär bekännelsen som trossamfund och inte kräver egen personlig bekännelse för att få vara med. Men givetvis, där viljan som kyrka är att varje människa skall ha en egen personlig relation med Gud och finna ett liv med Kristus. Det är ju därför vi finns som kyrka!
Och jag har hört att enligt Ingegerd Sjölin, pastoralinstitutet i Lund, så möter en församling i princip alla i församlingen under en treårsperiod på något sätt. Ofta genom förrättningar, men också andra gudstjänster samt verksamhet. Så skulle du ha någon gräns vid hur många gånger i månaden man går i kyrkan - eller vilka typer av verksamheter man skall vara med i för att få rösta?
Nejhej, att säga att bara de som går i gudstjänst varje söndag är skulle rösta är urbota dumt. Vi har en demokratisk folkkyrka. Självklart skall alla som är medlemmar och vill tillhöra Svenska kyrkan rösta.
Sen tycker vi i POSK att man bara skall rösta i de lokala valet - där man har en chans att känna kandidaterna och kunna påverka lokalt. Sen skall dessa i sin tur utse människor som tar ansvar på stifts och nationell nivå. Det tror vi blir ett bättre och säkrare demokrati och organisation för Svenska kyrkan.
Självklart skall alla medlemmar vara med och rösta den 20 september 2009 och självklart tycker jag ni skall rösta på POSK!
Och jag önskar Gustaf Björck lycka till i sin församling och hoppas att många av hans församlingsbor tar tillfället i akt att rösta i kyrkovalet, även de som inte Gustaf ser varje söndag i sin kyrka!
3 kommentarer:
Då var det i alla fall klart att alla medlemmar får rösta. Men frågan är vilka man får rösta på...
Det han säger om man lyssnar på själva intervjun är något delvis annorlunda än hur det hela återgivits i skrift.
Jag håller långtifrån med honom i allt, även mindre engagerade bör nog rösta, men ändå känns det hela åtminstone lite befriande. Just nu tycks kyrkan mest vara intresserade av att få människor attt rösta och inte i att vara delaktiga i hennes andliga liv. Då kan det vara värt att fundera på om man inte borde priortera tvärtom. Dessutom är det främsta demokratiska problemet med valet det låga deltagandet utan snarare sådant som gemensamma enhetslistor, att kyrkomedlemmar utan partimedlemskap får svårare att engagera sig m.m.
Markus - det har ALLTID varit klart att alla medlemmar får rösta. Det vi säger är att det bara skall vara direkta val på församlingsnivå och indirekta val till de övriga nivåerna. Vilka kandidaterna är som står på listan är upp till nomineringsgruppen och vad de värdesätter som viktigt för Svenska kyrkan. Och där är POSK tydliga med att vi utser våra kandidater lokalt där de är kända och engagerade och där det finns ett förtroende för dem som personer.
Till Anonym:
Det är väl inte så konstigt att kyrkan just nu koncentrerar sig på att prata kyrkoval och att få sina medlemmar att rösta. Men du vet ju lika bra som jag att det i varje församling hela tiden pågår ett arbete med människor i bön, gudstjänster, bikt, själavård, bibelstudier osv som rör den andliga nivån. Och satsningen på bönewebben är ju ett sätt att peka på den andliga sida.
Sen kan jag hålla med dig - det är ett absurt system vi har. Det är därför som POSK vill ha direkt val på lokal nivå med indirekta val till de andra nivåerna. Då kan kyrkan också koncentrera sig på sina grunduppgifter.
Sen kan jag nog inte hålla med dig om att man måste tillhöra ett parti för att kunna stå på lista. Det finns idag tre olika obundna listor där man kan kandidera. Och jag hoppas verkligen att vi snart har blivit av med de partipolitiskt styrda grupperna.
Skicka en kommentar