4 aug. 2009

Arbetsmiljö - en valfråga?

I Kyrkans tidning i torsdags fanns en debattartikel om Arbetsmiljön i kyrkan. Det är nio stycken debattörer som pekar på att det råder stora arbetsmiljöbrister i Svenska kyrkan och att kyrkan använder miljonbelopp för att köpa ut personal. Det talas också om mobbning på arbetsplatsen.

Enligt mig borde det råda noll-tolerans av mobbning samt dålig arbetsmiljö. Det tror jag inte jag är ensam om att tycka. Ingen, jag upprepar, INGEN, skall behöva känna sig kränkt eller må dåligt på jobbet.

I POSK har vi i vårt handlingsprogram skrivit om arbetsmiljön under avsnittet "Anställda och förtroendevalda". Jag hänvisar till det längst ner i mitt inlägg.

POSK pekar på att det behövs en tydlig fördelning av ansvar och befogenheter. Och att det behövs hög kompetens och lämplighet.

Tyvärr är vi i kyrkan ofta för "snälla". Vi anställer ofta någon vi känner som har jobbat som frivillig, eller som är arbetslös för tillfället eller liknande. Lika ofta är vi dåliga på att ta referenser och verkligen lyssna på vad referenterna säger. Använd provanställning - ett sätt att för båda parter testa om personen passar i arbetslaget.
Sen handlar det också om vem som anställer. Har kyrkoherden detta på delegation? Eller är kyrkorådet med och tar ansvar? Har man gjort en ordentlig analys av vilken kompetens församlingen behöver för att kunna driva verksamheten?

Nej, det handlar om kunskap om samt respekt för varandras roller, delaktighet och inflytande. Och att vi vågar ställa tydliga krav - både på anställda samt på förtroendevalda. Då kan alla församlingar Svenska kyrkan få en bra arbetsmiljö, så som det faktiskt är på det flesta ställen.

Anställda och förtroendevalda

Svenska kyrkan har många anställda och ska vara en god arbetsgivare som erbjuder en god arbetsmiljö. Till en god arbetsmiljö hör en tydlig fördelning av ansvar och befogenheter. Det är viktigt att klargöra rollfördelningen mellan anställda och förtroendevalda och mellan kyrkoherdar och andra arbetsledare. Kyrkoherden ska vara chef för alla anställda i församlingen eller pastoratet och därför ställs höga krav på kyrkoherdens kompetens och lämplighet.

Förhållandet mellan kyrkoherden och övriga i kyrkorådet ska präglas av ett gemensamt ansvarstagande och insikt om skillnaden mellan styrelse- och chefsuppgifter. I vissa frågor har kyrkoherden ett självständigt ansvar i vigningstjänsten. Kunskap om och respekt för varandras roller, delaktighet och inflytande är nyckelord.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oj oj, här visar du inte din starka sida. Och att klandra offren! Oj oj... Läs 1 Joh 3. Jesus älskar dig! Sök Jesus! Han förlåter!

I sunda organisationer rekryterar sunda styrelser sunda chefer. Cheferna rekryterar sedan personal. Och när brister upptäcks söker styrelsen och ledaren orsaker hos sig själva och utvecklas.

Carina Etander Rimborg sa...

Anonym
Nu förstår inte jag inte hur du tänker. Hur klandrar jag offren?

Att mobbningen inte skall förekomma är självklart! Nolltolerans!

Artikelförfattarna pekar på brister - jag tycker att POSK i sitt handlingsprogram tar upp precis det som artikelförfattarna efterlyser.