6 juli 2009

"Religionen erbjuder något som politiska organisationer inte gör…"

Läser idag i stillsams blogg en intressant undring om Mona Sahlin och partipolitiken i kyrkan. Stillsam har läst tidningen Dagens intervju med Mona Sahlin.

Jag vill bara påminna om vad POSK säger i sitt handlingsprogram.
POSK – Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, är en demokratisk riksorganisation för grupper och enskilda som vill ta ansvar som förtroendevalda i Svenska kyrkan utan att binda sig till något allmänpolitiskt parti. POSK är uppbyggt av lokalorganisationer och stiftsorganisationer, och arbetet inom POSK följer svensk demokratisk tradition. POSK nominerar kandidater som är förtrogna med Svenska kyrkan och har ett engagemang i dess gudstjänst- och församlingsliv. POSKs kandidater är alltid partipolitiskt obundna i de kyrkliga sammanhangen, men vissa tar också samhällsansvar genom att verka inom ett allmänpolitiskt parti i exempelvis kommunen.
Ni kan ju också gå in och titta på när Sossarna har kyrkopolitiska dagar i maj 2008. Inbjuden är Mona Sahlin som efter kampsång och röda fanor kommer och håller tal. Och Mona Sahlin säger
"Bland annat tror jag att religionen erbjuder någonting som politiska organisationer inte gör, och som vi måste bli väldigt mycket bättre på. Och då tänker jag på begrepp som mening och riktning, om innehåll och sammanhang, en längtan bort från egoism, från kommersialism, från konsumism, en längtan bort från det och en längtan till en mening och ett innehåll. Och en samhörighet."
Nej, bort med partipolitiken i Svenska kyrkan säger jag! Socialdemokrater får gärna ställa upp i kyrkovalet - men inte för det socialdemokratiska partiet!

Inga kommentarer: