8 juli 2009

Obundna grupper att rösta på


Tidningen Världen idag har på sin ledarsida en artikel om kyrkovalet "Vem röstar du på 20 september?" och förutsätter att de kristna läsare de har inte vet om att det är ett kyrkoval den 20 september i år.

Lite längre ner i ledaren tar Felicia Sværen ett exempel från Uppsala stift och domkyrkoförsamlingen. Hon säger:
"Ett exempel skulle kunna vara Uppsala stift och domkyrkoförsamlingen där man 2005 kunde rösta på något av de sju riksdagspartierna som finns representerade inom Svenska kyrkan, vilket i sig lätt kan kännas som en tragisk kvarleva av statskyrkosystemet där politiska partier fortsätter att styra och ställa i stället för att kyrkan får vara just kyrka.

Men 2005 fanns också en del övriga partier att välja emellan som till exempel Frimodig kyrka, Seniorpartiet eller Sverigedemokraterna. Låt säga då att en stor del av dem som röstar är anhängare av Sverigedemokraterna, ja då blir det precis som i vilket val som helst deras röster och värderingar som till stora delar påverkar de beslut som fattas. Risken blir att en mycket liten grupps åsikter förs fram om 4,9 miljoner röstberättigade är passiva. Åsikter som kanske inte är representativa för gemene man."
Jag går in och tittar på valresultatet för Uppsala stifts domkyrkoförsamling och ser att det är följande:

I Uppsala domkyrkoförsamling så fick POSK 3 mandat, (M) 3 mandat, MISK 1 mandat, .kr 1 mandat, FISK 2 mandat och (S) 2 mandat. Så ingen av de tre grupper som Felicia Sværen räknar upp har fått något mandat i domkyrkoförsamlingen. Det är däremot en annan obunden grupp - nämligen POSK. En av de två grupper som fått flest mandat.

I POSKs handlingsprogram står det:
För en kristen kyrka är tron på Jesus Kristus som vår frälsare grundläggande. Detta måste tydligt framträda så att inte evangeliet går förlorat och ersätts av enbart allmänreligiösa eller etiska frågor.
POSK nominerar kandidater som är förtrogna med Svenska kyrkan och har ett engagemang i dess gudstjänst- och församlingsliv. POSKs kandidater är alltid partipolitiskt obundna i de kyrkliga sammanhangen, men vissa tar också samhällsansvar genom att verka inom ett allmänpolitiskt parti i exempelvis kommunen.
Det är bra att de obundna grupperna får uppmärksamhet på ledarsidan. Men glöm inte bort att det finns flera obundna grupper - alla tre sprungna ur samma rörelse!



Inga kommentarer: