13 juni 2009

Kyrkostyrelsens förslag om äktenskapet


Under tiden jag har haft fullt upp med skolavslutningar och begravning har kyrkostyrelsen haft sammanträde och igår bestämt sig för att lägga fram förslaget till kyrkomötet att Svenska kyrkan bara skall ha ett äktenskap, ett äktenskap som gäller lika för man/kvinna som för man/man och kvinna/kvinna.

Så här ser förslaget ut:
KsSkr 2009:6 Bilaga 2 Bilaga 1. Kompletterande anvisningar till kyrkohandbokens ordning för vigselgudstjänst Som kompletterande anvisningar till nu gällande ordning för vigselgudstjänst föreslås följande tillägg till kyrkohandboken. Vigsel för par av samma kön I de fall makarna är av samma kön görs följande anpassningar av vigselordningen. Motsvarande anpassningar görs vid välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap. 1. I Lovprisningen byts orden har du skapat man och kvinna ut mot har du skapat människan till din avbild. 2. I Inledningsord byts orden man och hustru ut mot äkta makar. 3. I Bibelläsning kan Matt 19:4–6 utgå. Till förslagen på övriga läsningar läggs Joh 15:19–12, 1 Joh 4:7 och Rut 1:16b–17a. 4. I Frågorna byts orden man och hustru ut mot maka eller make. Frågorna ställs till paret i överenskommen ordning. 5. I Löftena och ringväxlingen byts orden man och hustru ut mot maka eller make. Paret avger löftena i överenskommen ordning. 6. I Tillkännagivandet byts orden man och hustru ut mot äkta makar. 7. I Förbön (andra alternativet) byts orden skapade människan till man och kvinna. Du gav dem nåd att vara förvaltare över allt skapat ut mot skapade människan till din avbild. Du gav henne nåd att vara förvaltare över allt skapat och orden som har förenat man och kvinna och givit dem din välsignelse byts ut mot som har givit oss människor din välsignelse. Om vigseln firas med mässa kan kyrkohandbokens Prefation vid vigsel med mässa användas. Orden Till man och kvinna byts då ut mot Till din avbild.
Förslaget från kyrkostyrelsen är också att kyrkan skall behålla vigselrätten.
Tre personer har reserverat sig mot kyrkostyrelsens förslag. Det är Staffan Holmgren (m), Kristina Töyrä (kr) och Nils Gårder (POSK). De övriga i kyrkostyrelsen var överens.

Flera tidningar har kommenterat saken. Artiklar finns i Dagen, Kyrkans tidning, Svenska Dagbladet, Sändaren , SR och Aftonbladet, för att nämna några.

Givetvis finns det också bloggkommentarer. Jag har bland annat hittat följande från Karin Långström Vinge, Dag Sandahl, Letstalkaboutlove, RFSL, Frimodig kyrka.

I POSKs program står det under rubriken samlevnad:
För POSK är det självklart att alla, oavsett sexualitet, ska mötas med respekt och välkomnas i Svenska kyrkan och i POSK. Partnerskapslagens tillkomst gjorde att Svenska kyrkan påskyndade arbetet med reflektionen kring homosexuell samlevnad. Därefter infördes en ordning i Svenska kyrkan för välsignelsegudstjänst för samkönade par som ingått partnerskap. Det fanns en betydande majoritet i kyrkomötet bakom detta beslut.

Den 1 maj 2009 upphörde möjligheten att ingå partnerskap och nu kan endast äktenskap ingås, oavsett om makarna är av olika eller samma kön. Riksdagen har beslutat att partnerskap kan gälla som äktenskap efter anmälan.

Trossamfund erbjuds möjlighet att ansöka om vigselrätt. POSK anser att det för enskilda präster inte ska föreligga skyldighet att förrätta vigsel. För POSK är detta en nödvändighet för att Svenska kyrkan ska kunna ansöka om vigselrätt.

Inom Svenska kyrkan, och även inom POSK, finns olika uppfattningar om kyrklig vigsel. POSK menar att Svenska kyrkan med sin lutherska äktenskapssyn kan rymma olika uppfattningar i vigselfrågan utan att dessa blir kyrkoskiljande.

Det fortsatta arbetet med samlevnadsfrågor bör också innefatta ekumeniska konsultationer med andra kyrkor, särskilt kyrkorna inom Borgågemenskapen och Sveriges kristna råd. POSK vill arbeta för att samtal om samlevnad förs på alla nivåer i Svenska kyrkan och med respekt för olika uppfattningar. Utgångspunkten är att föra kontinuerlig dialog och fatta beslut på ett sådant sätt att kyrkosplittring inte uppstår.
Och jag konstaterar att detta är en fråga som berör och upprör. MEN att det är möjligt att faktiskt få tycka olika i denna fråga.
Och jag upprepar hur jag kommer att rösta i höst. Jag kommer att rösta för att Svenska kyrkan inte skall behålla vigselrätten. Jag tror att det är bäst för Svenska kyrkan.

Inga kommentarer: