22 juni 2009

Kyrkoavgiften

På sr.se hittar jag följande inslag:

söndag 21 juni 2009 Församlingen avgör din kyrkoavgift

Det kan vara stor skillnad på kyrkoavgiften mellan olika församlingar, trots att de ligger nära varandra geografiskt. På flera håll kan du med en medelinkomst få betala över tusen kronor mer i skatt per år.

- Det är ju fel tycker man, det ska väl vara lika överlag säger Mona Åkesson som bor i Hagby utanför Kalmar och betalar mer än många andra.

Det är delvis på grund av den höga avgiften som hon betalar så mycket. På hennes inkomst dras i år en kyrkoavgift på 1 krona och 59 öre på varje hundralapp hon tjänar. Om Mona har en medelinkomst på 220 000 kronor, alltså snittet i landet, så betalar hon nästan 1800 kronor mer per år än en person som bor i Förlösa någon mil norrut. Förutsatt att båda är medlemmar i Svenska kyrkan.

Åke Brandin är ordförande i kyrkonämnden i Mona Åkessons församling Hagby utanför Kalmar. Han menar att olika församlingar har olika förutsättningar och att det är anledningen till att kyrkoavgiften skiljer sig åt beroende på vart man bor.

Om församlingen består av små byar med lite folk och samtidigt har gamla och värdefulla kulturbyggnader som kostar mycket pengar, så blir kyrkoavgiften högre menar han.

Kristoffer Örstadius
kristoffer.orstadius@sr.se

Nej, jag tycker inte heller att det är rimligt med så olika avgift. I POSKs handlingsprogram läser jag:

Under rubriken Rikstäckande:
I hela landet måste det finnas rimliga möjligheter att delta i kyrkans gudstjänstliv och verksamhet. POSK vill verka för att kyrkans system för ekonomisk utjämning ändras så att olikheterna i kyrkoavgift för personer med samma betalningsförmåga inte blir orimligt stora. Men för att på sikt klara ekonomin krävs också ändringar i församlings- och pastoratsindelningen.
Och om förvaltarskap:

POSK anser att all förvaltning av egendom i kyrkan ska göras i enlighet med kyrkans grundläggande värderingar. Förvaltarskapet i bibeln utmärks av att vi av Gud har fått gåvor, som både vi och våra medmänniskor ska ha glädje av. Att förvalta dessa Guds gåvor är ett uppdrag som sträcker sig mot framtida generationer. POSK menar därför att all egendoms- och kapitalförvaltning ska vara långsiktig, effektiv och bedrivas på ett etiskt och ekologiskt ansvarigt sätt.

Våra kyrkor och kyrkogårdar är viktiga kulturarv. Svenska kyrkan har också tillgångar i form av jord, skog och värdepapper. Vi vill genom en klok förvaltning av kyrkans egendom och ekonomiska medel bevara dessa värden och skapa förutsättningar för en aktiv församlingsverksamhet.

Inga kommentarer: