23 juni 2009

Konfirmation med sociala medier



Får idag ett tips om Lunds domkyrkas konfirmander.

De startar idag sitt sommarläger och vi kan få följa med, eftersom de både twittrar, bloggar samt finns på facebook. Konfirmationensläsningens tema är de 24 äventyren och leder konfirmander genom en resa där de får möta flera karaktärer och äventyr - allt i sann äventyrsanda tillsammans med Fadern, Sonen och Den heliga Anden.

Härligt - jag önskar Lunds konfirmander ett bra läger!

Detta får mig också att fundera över hur olika bra vi är på att berätta om våra läger…

I söndags var jag på Åh stiftsgård för att hämta hem dottern från midsommarlägret. Väl där träffade vi på prästen som vi anmält sonen att läsa för nästa år. Då visade det sig att den prästen inte skall ha någon läger - för det var för få konfirmander anmälda! Åh erbjuder fyra läger 2010. Men nu kommer de enligt ett brev vi fick igår bara att ha tre läger - på grund av för få anmälningar (fast det är ingen ändring på webbplatsen, som jag kan se).

Då undrar jag följande - varför förlänger de inte anmälningstiden från 15 maj 2009 till september 2009 istället? För på hösten när församlingarna har haft sina inskrivningar och ungdom/föräldrar kommer på att de inte hinner med veckoläsning (pga träningar och läxor) utan istället vill gå på sommaren, det är då de börjar leta runt efter ett sommarläger. Kommer de då till Åhs webbplats kommer de bara att mötas av meddelandet att detta skulle de ha kommit på 15 maj…

Varför använder inte Åh de sociala medierna? Varför använder de sig inte av ungdomarnas vilja att berätta och göra reklam i en blogg/anslagstavla/klotterplank på sin webbplats? Varför går det inte att anmäla sig på nätet… Frågorna hopar sig och jag kommer att ställa dem direkt också.

För den verksamhet som Åh bedriver är kanonbra! Ungdomarna hittar något - precis som de allra flesta konfirmander gör när de är på läger, får leva tillsammans, dela gudstjänst, bön, glädje och sorg. En tid som betyder så mycket och som lägger en grund för fortsatt gemenskap med Gud, ofta för ett helt liv.

Varför står vi inte med megafon och bara ropar ut hur bra det är? Varför?

Nej, ta lärdom av Lunds domkyrka! Se till att vi finns med på alla arenor och berättar om det liv som vi vill att alla skall få möjlighet att leva!

Från POSKs handlingsprogram läser jag:

Känslan av samhörighet med Svenska kyrkan beror mycket på de kyrkliga kontakterna under barn- och ungdomstiden. Konfirmationsseden viker och de ungdomar som idag väljer att konfirmeras är i minoritet. POSK menar att det är nödvändigt att prioritera barn och ungdomar. Unga människor behöver mötas av vuxna som är närvarande där ungdomarna befinner sig, till exempel i skolan eller i gemenskapen på internet.

Gudstjänstlivet måste erbjuda möjligheter för familjer och ungdomar att delta. Kyrkan måste använda många olika former för att involvera barn och ungdomar, såväl traditionella som nyskapande för att behålla deras engagemang. POSK menar att en stark barn- och ungdomsrörelse är viktig för kyrkan och stöder Svenska Kyrkans Unga.

För en öppen folkkyrka är det angeläget att skapa kontaktpunkter med så stora delar av befolkningen som möjligt. Detta sker genom de kyrkliga handlingarna vid avgörande tidpunkter i människors liv – dop, konfirmation, vigsel, begravning – och genom själavård, diakonal/social verksamhet, undervisning, kulturaktiviteter och delaktighet i samhället. Centrum i kyrkans liv är alltid gudstjänsten – utan gudstjänst ingen kyrka.

Inga kommentarer: