15 maj 2009

Kyrkan konkurrerar med nöjesparker


Svenska kyrkans webbplats hittar jag idag följande pressmeddelande (samt hörde det på nyheterna på radion)

Ett av landets populäraste utflyktsmål är vid sidan av nöjesparker – en kyrka. Två av landets domkyrkor, Uppsala och Lund, har tillsammans flera besök än nöjesparken Gröna Lund i Stockholm. Det framgår av ny statistik över besök i kyrkor utanför församlingens gudstjänstliv eller verksamhet.
- Kyrkomiljöerna - kyrkorum och kyrkogårdar - bär människors berättelser under tusen år. Det är Sveriges största sammanhållna kulturarv, ett levande arv som är tillgängligt för alla, säger Boel Hössjer Sundman, samordnare för kulturarvsfrågorna i Svenska kyrkan.
- Från aktuella undersökningar vet vi att människor gärna besöker kyrkor för att kyrkan är en meningsfull plats i människors liv. Den förknippas med stillhet och andlighet, med livets viktigaste händelser, och med helighet, säger hon.
Besökstryck i domkyrkor
En stor del av besöken till Svenska kyrkans 3400 kyrkorum ryms inte inom ramen för församlingarnas statistik, eftersom den utgår från Svenska kyrkans organiserade verksamhet: gudstjänstliv och konserter. Dessa besök uppgår till 19 miljoner enligt den senaste verksamhetensstatistiken.
Till kyrkor med större besökstryck finns även statestik över antalet enskilda besök. Siffrorna visar att domkyrkorna i Lund och Uppsala kommer upp till 1,2 miljoner besök under 2008 vilket kan jämföras med Gröna Lund i Stockholm med 1,1 miljoner besökare 2007 enligt Nutek.
- Men också mindre landsbygdskyrkor har många besök, som Brahekyrkan på Visingsö med 15 000 besök under 2008. Landets 3400 kyrkor sammantaget är ett av landet största besöksmål, till vilka människor gärna kommer.
Kulturarv lockar
Nästa vecka den 18-19 maj anordnar Svenska kyrkan och Riksantikvarieämbetet kulturarvskonferens i Linköping. Konferensen har väckt stort intresse bland kyrkoantikvarier och experter på kulturarvsfrågor och samlar 150 deltagare. Temat för konferensen är ”Kunskap, kompetens och kommunikation”.
Maja Hagerman, författare och journalist, ger inspiration kring kommunikation om kulturarvet. Hur Svenska kyrkan på ett bra sätt kan arbeta utifrån besöken i kyrkorna tas upp av Rebecka Jankus, som arbetar i Masthuggs församling i Göteborg. Professor Sven-Eric Liedman talar om kunskap: finns den på papper, eller i berättelser och i händerna?
Kristiina Ruuti
redaktionen@svenskakyrkan.se

Inga kommentarer: