>>Läs hela Dagenledaren här>>
Det är absurt att den högsta andliga ledningen inom Svenska kyrkan inte ens har rösträtt på det kyrkomöte som har att fatta beslut om hur församlingarna ska förhålla sig till samkönade äktenskap.
Den partipolitiska styrningen av Svenska kyrkan är en kvarleva från det gamla statskyrkotänkandet vars orimlighet nu än en gång tydliggörs i äktenskapsfrågan. Denna kyrkans frihet från partipolitiken är lika viktig som att trossamfunden över lag får utrymme att grunda sin syn på äktenskapet teologiskt, i enlighet med religionsfriheten.
Och lite längre ner skriver han:
En sak är dock klar: den teologiska diskussionen bör få ske utan statens inblandning.
Och jag kan bara peka på vad POSK skriver i sitt handlingsprogram!
DETTA VILL POSK
POSK vill att Svenska kyrkan ska vara en fri kyrka som vågar tala klarspråk i vårt samhälle och i världen. Detta främjas av möjligheten att ta på sig kyrkliga förtroendeuppdrag utan krav på bundenhet till de politiska partierna. POSK rekryterar sina kandidater oberoende av vederbörandes politiska uppfattning eller eventuella medlemskap i politiskt parti.
Under rubriken Demokrati
Svenska kyrkan är knuten till sin evangelisk-lutherska bekännelse. Det är därför särskilt viktigt hur hanteringen av lärofrågor är utformad. I en episkopal kyrka av Svenska kyrkans karaktär har biskoparna en särskild läro- och tillsynsfunktion. POSK menar därför, att biskoparna ska vara fullvärdiga ledamöter i kyrkomötet och förutom sin roll i läronämnden ges ett särskilt inflytande när kyrkomötet beslutar i lärofrågor.
Under rubriken Samlevnad
POSK vill verka för en fortsatt teologisk reflektion kring samlevnad och sexualitet som bland annat inkluderar frågor om bibeltolkning och barnens rättigheter. Det fortsatta arbetet bör också innefatta ekumeniska konsultationer med andra kyrkor, särskilt kyrkorna inom Borgågemenskapen och Sveriges kristna råd. POSK vill arbeta för att samtal om samlevnad förs på alla nivåer i Svenska kyrkan och med respekt för olika uppfattningar. Utgångspunkten är att föra dialog och fatta beslut på ett sådant sätt att kyrkosplittring inte uppstår.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar