>>Läs hela artikeln här>>
Svenska kyrkan är förmodligen den enda kyrka i världen där biskoparna inte ens har rösträtt i kyrkans högsta beslutande organ!
Visst kan och ska politiker engagera sig i Svenska kyrkan och visst kan det finnas många anledningar att gå i klinch med biskopars uppfattning, men inte i egenskap av partipolitiker, utan i egenskap av församlingsmedlemmar.
Det är hög tid att både partipolitik och myndighetsutövning tågar ut ur kyrkan!
Hej, heja heja! , säger jag och hänvisar till POSKs handlingsprogram:
Att Svenska kyrkan har en demokratisk uppbyggnad tillhör hennes identitet och betraktas som en självklarhet. Demokratin har sin grund i varje enskild kristens ansvar för kyrkan. Dopet är den grundläggande vigningen till tjänst och ansvarstagande i kyrkan. Utformningen av demokratin kan dock skifta över tid. Alla frågor kan inte heller bli föremål för ett enkelt demokratiskt avgörande, eftersom Svenska kyrkan är knuten till sin evangelisk-lutherska bekännelse. Det är därför särskilt viktigt hur hanteringen av lärofrågor är utformad. I en episkopal kyrka av Svenska kyrkans karaktär har biskoparna en särskild läro- och tillsynsfunktion. POSK menar därför, att biskoparna ska vara fullvärdiga ledamöter i kyrkomötet och förutom sin roll i läronämnden ges ett särskilt inflytande när kyrkomötet beslutar i lärofrågor.
POSK vill att Svenska kyrkan ska vara en fri kyrka som vågar tala klarspråk i vårt samhälle och i världen. Detta främjas av möjligheten att ta på sig kyrkliga förtroendeuppdrag utan krav på bundenhet till de politiska partierna. POSK rekryterar sina kandidater oberoende av vederbörandes politiska uppfattning eller eventuella medlemskap i politiskt parti.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar