Idag har jag varit i Västerås och besökt POSK på deras stiftsårsmöte. Det var ett möte i en ganska nybyggd kyrka i Önsta-Gryta. Vackra lokaler och en fin kyrksal. Jag fick träffa många entusiastiska POSKare som snällt satt och lyssnade på mig i en timme när jag berättade om handlingsprogram och kyrkoval och vad vi bör tänka på. Sen fick jag tillfälle att prata mer med några vid kaffet om sammanläggningar av församlingar och frivilliga och vilka uppgifter som är viktiga att ha med på valsedeln.
Tyvärr har mitt internet inte fungerat för mig idag. Jag brukar ju passa på att blogga när jag är på tåget. Men detta har alltså inte gått idag. Därför får jag publicera detta när jag kommit hem istället. Mycket, mycket irriterande. Inte ens min telefons internet fungerade mer än en liten stund i Katrineholm. Tyvärr kunde jag därför inte visa vår webbplats och vårt intranät heller. Men jag hoppas att Västeråsarna ändå hittar vad de behöver – de verkar fullt kapabla att söka rätt information.
Jag fick också tillfälle att träffa Michael, som hjälper oss med en del av de mallar som kommer att läggas ut på intranätet, samt annonsunderlag och lite andra saker. Bra att få träffas och inte bara pratas vid i telefonen.
I kyrkan visade mig Michael, innan vi skulle gå, den här fantastiska legoskulpturen. Det är ett projekt som samlar många duktiga ingenjörer som lägger ner mycket tid och tankemöda på att bygga en Jesusskulptur.
Och jag tänker på hur viktigt det är att vi faktiskt låter människor vara med och bidra med det man är duktig på. Om vi nu har fullt med ingenjörer som tycker det är roligt att få träffas och fundera ut hur man skall bygga en Jesus-skultur så låt dem göra det. Det är underbart roligt.
(>>Läs artikel i Expressen om projektet>>)
Under tiden jag satt och väntade på att tåget skulle gå från Västerås (och jag inte kunde blogga …) satt jag och såg på en DVD från Göteborgs stift. En projektrapport om det gudstjänstprojekt som bedrivits i stiftet, "Behövs och Brukad - en film om gudstjänst och delaktighet".
Detta var en DVD, uppdelad i nio kapitel där varje kapitel tog mellan 2-4 minuter att se. Varje kapitel avslutades med en tes och sammanfattning. Det är meningen att DVDn skall vara möjlig att använda vid samlingar som kyrkoråd, gudstjänstgrupper eller kyrkkaffe. Man kan titta på en eller två kapitel och sedan finns det tid att samtala om teserna.
Det var en jättebra DVD, trots att det var ett amatörjobb. Ansvarig är Kyrkoherde Stefan Risenfors från Stensjöns församling i Mölndal. DVDn var mycket genomtänkt, det var bra intervjuer, bra tips och bra diskussionsunderlag.
Den nio kapitlen är
1. Vad är gudstjänst? 2. Förändrade församlingar 3. Den självrekryterande församlingen 4. Igenkännandets princip 5. Gudstjänstgrupper i praktiken 6. Musikens roll i delaktighetsarbetet 7. Gudstjänsten som nav i verksamheten 8. Målet är relationer 9. Den kyrkliga traditionens betydelse.
Två bra repliker ur DVD:
Kerstin Hesslefors Persson: - Det handlar både om att tala om varför vi går i procession, Guds folk på vandring, glädjen i att få vandra efter korset. Och – tala om, vad gör jag av handväskan?
Lars Hansson: … man lär ju känna en massa personer som man aldrig skulle lärt känna annars. Och då blir det också den här stämningen av att man inte besöker gudstjänsten. Man firar gudstjänst tillsammans och det är en väsentlig skillnad. Det blir sån´t tjong i gudstjänsten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar