27 jan. 2009

Vart tog de vägen?

Hittar idag på Dagen.se en intressant artikel som handlar om vart ungdomarna tog vägen. Det har gjorts en intervju med människor, födda på 60- och 70-talet som var med i kyrkan i sin ungdom. Och så får de berätta vad de gör nu och vilket förhållande de har till kyrkan.

>>Läs hela artikeln här>>

Synnerligen intressant.

Och jag kommer att tänka på den undersökning som gjordes 1987 av Karl Geyer på Religionssociologiska Institutet "Vart tog de vägen?" (1987:8). En undersökning som beställdes av KU (Kyrkans Ungdom) i Göteborgs stift för "att finna orsakerna till varför ungdomar, som under ett eller flera år varit aktiva KU-medlemmar, slutar och att finna nya vägar/arbestsätt inför framtiden så att vi bättre kan behålla våra medlemmar".

Tja, det kanske vore läge att nu, efter 22 år följa upp den undersökningen och se på de slutsatser som Karl Geyer då kom fram till.

I sammanfattningen står att läsa att de idéburna ungdomsrörelsen är i allmänhet på tillbakagång. KU minskade under åren 1980-85 med 20%. Han tyckte det behövdes en fungerande ungdomsrörelse för att ta tillvara de ungdomar som kommer. Då hade KU dock flera medlemmar med långa medlemskap, och intensiva medlemmar som sympatiserade med rörelsen. Både under KU-tiden och efter.

Men han höjer ett varningens finger.

Det var bara internrekrytering. Och medlemmarna dominerades av kvinnor. Det fanns en tendens till kortare medlemskap. Och de som var med blev bara äldre, inga yngre fyllde på. Man gick inte längre lika ofta till sin KU-träff. Få hade förtroendeuppdrag - vilket bidrog med problem för organisationen.

Det skulle vara mycket spännande att göra en uppföljning på denna undersökning tycker jag. Idag har ju Svenska kyrkans unga ett gratis medlemsskap. I många församlingar finns fungerande ungdomsgrupper. Många ungdomar är djup engangerade och villiga att ta ansvar och vill lära sig mer. Bibelskolor, volontärår och att vara ledare på läger lockar många.

Jag tror att vi i POSK måste fortsätta stödja ungdomarna, i våra församlingar och stift. Det är viktigt nu och för framtiden.

Från POSKs handlingsprogram:
Gudstjänstlivet måste erbjuda möjligheter för familjer och ungdomar att delta. Kyrkan måste använda många olika former för att involvera barn och ungdomar, såväl traditionella som nyskapande för att behålla deras engagemang. POSK menar att en stark barn- och ungdomsrörelse är viktig för kyrkan och stöder Svenska Kyrkans Unga.
Bilden är från IKON, Svenska kyrkans bildbyrå, fotograf Jim Elfström

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker inte POSK ensidigt ska stödja just SKU. I Göteborgs stift exempelvis samlar SKU endast ungdomar av en viss tradition och därför väljer majoriteten av ungdomarna i stiftet att inte vara med i SKU utan organisera sig på andra sätt.

Carina Etander Rimborg sa...

Hej Nineve
POSK stöder inte ensidigt SKU (Svenska Kyrkans Unga). I vårt kortprogram så står det "POSK stödjer därför bland annat Svenska Kyrkans Unga".
Men om det är som du påstår i Göteborgs stift så är det väl än viktigare att gå in och stödja ungdomsorganisationen. Att visa aktivt stöd och intresse för ungdomar som är med i kyrkan.

Anonym sa...

Jag skulle säga att majoriteten av ungdomarna som är aktiva i kyrkan i göteborgs stift inte vill stödja SKU. Och att majoriteten av ungdomarna i göteborgs stift som är engagerade i kyrkan blir oerhört sårade när det är SKU som får vara "ungdomarnas röst"

Anonym sa...

Svenska Kyrkans Unga arbetar för att vara de ungas röst i Svenska kyrkan, både nationellt och i Göteborgs stift. Dessutom har vi ett entydigt uppdrag från Göteborgs stift att ansvara för stiftets barn- och ungdomsarbete i åldrarna 10-25 år. Om vi uppfattas som företrädare för en speciell tradition borde det alltså även gälla stiftet. Svenska kyrkan i stort spänner över många olika åsikter och andliga traditioner, men är ändå en kyrka. På samma sätt har Svenska Kyrkans Unga ingen egen teologi. Vi står för det som Svenska kyrkan står för, och det innebär att vi, åtminstone i Göteborgs stift, ÄR Svenska Kyrkans Ungdomsorganisation. Vårt primära mål är att hjälpa unga att växa i tro och ansvar tillsammans med sin församling.
Kom gärna med synpunkter på hur ungdomsrörelsen ska kännas mer angelägen!

Anonym sa...

Tja bara det att det man först och främst säger om sig själv är att man är en demokratisk organisation, som om det är det viktigaste man har att säga, som organisationens huvudsyfte.

Credo är också en demokratisk organisation och det de först och främst säger om sig själva är "Vi vill göra Jesus kristus känd, trodd, lydd och älskad"

I de sku arrangemang jag deltagit i har jag inte känt igen svenska kyrkans tro och bekännelse.

Sånt tilltalar givetvis inte ungdomar som tar det kristna livet på stort allvar. Därmed når sku inte heller ut till andra ungdomar, då det är ungdomarna själva som möter dem i skolan och på sin fritid.