30 jan. 2009

Ungdomar och kyrkan

Jag skrev i förrgår om "Var tog de vägen" - den artikelserie som tidningen Dagen just nu har om den stora kyrkflykten. När de unga försvinner från kyrkan och tar andra vägar. Läs hela artikelserien här:
>> Dagen Del 1 >>
>> Dagen Del 2 >>
>> Dagen Del 3 >>

Och idag skriver tidningen Dagen om en undersökning som visar att dagens ungdomar har mycket lågt förtroende för Svenska kyrkan (enligt ungdomsbarometern). I artikeln förklaras detta med att många ungdomar idag inte har någon kontakt med kyrkan alls eller en personlig erfarenhet. Däremot, när ungdomarna har haft det, till exempel i konfirmandundervisning eller musik/körsammanhang, så finns det ett större förtroende.
>> Läs artikeln här>>

Då kan man undra vad vi skall göra åt detta!

I POSKs program skriver vi

Barn och ungdomar

Känslan av samhörighet med Svenska kyrkan beror mycket på de kyrkliga kontakterna under barn- och ungdomstiden. Konfirmationsseden viker och de ungdomar som idag väljer att konfirmeras är i minoritet. POSK menar att det är nödvändigt att prioritera barn och ungdomar. Unga människor behöver mötas av vuxna som är närvarande där ungdomarna befinner sig, till exempel i skolan eller i gemenskapen på internet.

Gudstjänstlivet måste erbjuda möjligheter för familjer och ungdomar att delta. Kyrkan måste använda många olika former för att involvera barn och ungdomar, såväl traditionella som nyskapande för att behålla deras engagemang. POSK menar att en stark barn- och ungdomsrörelse är viktig för kyrkan och stöder Svenska Kyrkans Unga.

När vi i POSK skriver att det gäller att prioritera barn och ungdomar så handlar det praktiskt om att man i sitt kyrkoråd (eller annat beslutande organ) måste se till att det finns lokaler, personal och pengar till verksamhet. Att det finns adekvat utbildning för personalen och att den inriktning som församlingen har är öppen för barn, ungdomar och familjer. Och att det är substans i verksamheten - inte ett uppehållsrum eller lekställe vilket som helst. Utan just kan vara kyrka. Att våga visa på Jesus.

När kyrkan (och nu menar jag personerna!) finns mitt i samhället, på torget, skolan, vårdcentralen, affären eller var det kan vara. När kyrkan finns där och genom hjälpande händer och lyssnande öron är närvarande i människors liv - då blir också Gud närvarande i människors liv. Då kan kanske också ungdomar känna ett förtroende för Svenska kyrkan.

Inga kommentarer: