8 jan. 2009

Remiss om äktenskapsritual

Läser idag i Kyrkans tidning (läs artikeln här) att kyrkostyrelsen kommer att skicka ut en remiss med ett förslag till ny vigselordning. Enligt tidningen är detta ett sätt att möta behovet från samhället om riksdagen under våren tar beslut om en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Remissen är tänkt att ligga till underlag för det förslag som i så fall kommer upp på kyrkomötets bord i höst.

Inom POSK finns det många olika uppfattningar i frågan om könsneutral äktenskapslagstiftning och om det skall vara möjligt för homosexuella att få gifta sig i kyrkan. POSK har därför inte någon entydig gemensam uppfattning i frågan. I vårt handlingsprogram skriver vi under rubriken Samlevnad;

POSK vill värna om samlevnad i ömsesidig kärlek, trohet och respekt och om en trygg uppväxtmiljö för barnen. I alla parrelationer är det viktigt med en ansvarsfull sexualitet.

För POSK är det en självklarhet att alla, oavsett sexualitet, ska mötas med respekt och välkomnas i Svenska kyrkan och i POSK. Partnerskapslagens tillkomst gjorde att Svenska kyrkan påskyndade arbetet med reflektionen kring homosexuell samlevnad. Numera finns en ordning i Svenska kyrkan för välsignelsegudstjänst för samkönade par som ingått partnerskap.

Det finns i Svenska kyrkan en majoritet bakom beslutet om välsignelsegudstjänst för samkönade par. Det råder vidare samförstånd kring att enskilda präster kan välja om de vill leda en välsignelsegudstjänst eller ej. När det gäller frågan om kyrklig vigsel för samkönade par är meningarna inom Svenska kyrkan delade och debatten kommer förmodligen att vara aktuell under lång tid.

POSK vill verka för en fortsatt teologisk reflektion kring samlevnad och sexualitet som bland annat inkluderar frågor om bibeltolkning och barnens rättigheter. Det fortsatta arbetet bör också innefatta ekumeniska konsultationer med andra kyrkor, särskilt kyrkorna inom Borgågemenskapen och Sveriges kristna råd. POSK vill arbeta för att samtal om samlevnad förs på alla nivåer i Svenska kyrkan och med respekt för olika uppfattningar. Utgångspunkten är att föra dialog och fatta beslut på ett sådant sätt att kyrkosplittring inte uppstår.

Frågan diskuteras när styrelsen hade sammanträde i november och kommer upp igen i januari. I styrelsen finns det också många olika synpunkter på frågan och jag gissar att vi kommer att prata om detta även på kyrkodagarna.


Inga kommentarer: