På tidningen Dagen läser jag idag att Refugen - webbradion, lägger ner sin verksamhet. Beslutet togs av Berling media i tisdags kväll, där man konstaterar att man inte har har råd att bedriva medieexperiment av Refugens slag. Här hittar du hela styrelsen som har tagit beslutet.
Samtidigt får jag höra ett rykte att Sveriges radio (SR) kommer att lägga ner sina kvällsandakter på vardagarna efter nyår. Kvällandakterna kommer bara att sändas på helgerna.
Då undrar jag vad Svenska kyrkan gör åt det här. Jag har i många år försökt att få Svenska kyrkan att ha egen radio- och TVkanal. Men jag har hela tiden fått beskedet att Svenska kyrkan inte vill satsa på något eget - man vill finnas i public service-kanalerna.
Men hur fungerar då det när radion nu lägger ner sin verksamhet?
Och TV-gudstjänsterna, vad kommer att hända med dem? Ryktet går att all sändning skall ske från Umeå. Vad kommer detta att innebära för mångfalden av gudstjänstutbudet?
Nej, skärpning tycker jag! Antingen får Svenska kyrkan se till att ha egna kanaler, radio, TV, webbradio och webbTV, eller så får man faktiskt se till att ha ordentliga förhandlingar med SVT och SR så vi får riktiga gudstjänster, både i TV och radio. Bra existensiella program som tar upp teologiska frågor. Diskussioner och debatter.
Eller är jag ensam om att tycka detta?
3 kommentarer:
Noop, du är inte ensam.
Det är helt klart en kanonviktig fråga!
Vad hände med församlingarnas ansvar? Är det så illa i vår kyrka så att det som inte görs från centralt håll inte kan göras? Att ta en dator (4000 kronor), kabel att koppla ihop med befintligt PA (100 kronor), ljudprogrammet Audacity (gratis) och sedan lägga ut gudstjänster på den egna hemsidan är ju ingen match! För ett konkret exempel se www.ostersund.efs.nu, där alla predikningar läggs ut online. (Enbart frivilliga insatser.)
Steget ovanför ligger Filadelfia i Stockholm som websänder sina gudstjänster, St Klara kyrka (klarakyrka.se) sänder webTV, Livets Ord i Uppsala som likt Filadelfia i Stockholm sänder sina gudstjänster online.
Det som blir den stora frågan är väl denna - och den är tvådelad:
1. Finns det ett intresse på lokalplan för att driva frågan?
2. Finns det någon/några som vill lyssna och har glädje av det?
Om svaret är "nej" på båda frågorna är det ingen ko på isen. Om svaret är "ja" - vad hindrar att församlingen/kontraktet/samfälligheten köper en laptop och sätter igång?
/JavelinX
www.fundamentalisten.blogspot.com
Hej JavelinX
Du har helt klart en poäng i att det mycket väl kan ligga på församlingarna att göra det. Jag vet också att det finns flera församlingar i Svenska kyrkan som på olika sätt lägger ut predikningar (exempel Björkekärrs församling i Göteborg) eller sänder podradio (St Ansgar i Uppsala).
Sollentuna är den senast exemplet jag hörde som kommer att webbsända sina gudstjänster.
Men det jag är ute efter är det samlade greppet. Att varje församling är viktig är självklart. Men att Svenska kyrkan, som helhet, finns med i medierna (inte bara enskilda församlingar) tror jag är ännu viktigare.
Jag tror också att det finns en poäng i att det blir proffsigt gjort. En bra kvalitet, både i innehåll och i sändning. Det kan det bli med frivilliga krafter också - men det finns inget som garanterar det.
Och på frågan om vad som hindrar församling/kontrakt/samfällighet/ att sätta igång tror jag är tid och eventuellt en omedvetenhet om mediets spridning. Det handlar också om ansvarsfrågan. Vem skall göra det? På vems tid? Hur mycket ansvar skall man ha? Tja, lite sådana där frågor som brukar stoppa bra idéer.
/Carina
Skicka en kommentar