10 dec. 2008

Göteborgs kyrkliga samfällighets kyrkofullmäktige

Detta blir en liten rapport från Göteborg.

Igår hade vi kyrkofullmäktiges sista sammanträde för året. Vi är 81 ledamöter i fullmäktige i Göteborg och vi brukar ha våra möten på börsen, där även kommunfullmäktige sammanträder. De ärenden som var uppe igår var avklarade på 1 timme. Vi beslutade om att avslå en motion om utvidgad kapitalplaceringspolicy, lägga en energirapport till handlingarna, anslå bidrag till valsedlar (1,5 gånger antal röstberättigade) samt att fastställa målsatt kapital för Göteborgs kyrkliga samfällighet till 700Mkr.

När detta var avklarat fick vi trängas ute i hallen, dricka lite glögg och sen var det föreläsning. Först ut var professor Lotta Vahlne Westerhäll som höll ett föredrag där rubriken var "Rättsliga reglers hållbarhet - kan samhällsfördraget tjäna som tankemodell?". Föredraget var en halvtimme, hon berättade lite om sin forskning - men ursäkta mig - jag förstod ingenting. Det fanns för mig ingen röd tråd och det utmynnade inte i nån koppling till kyrkan eller till samfälligheten. Jag satt hela tiden och väntade på "klon". Men den kom inte. Inte som jag märkte i alla fall. Detta var jag inte ensam om att tycka, skall jag säga till mitt försvar.

Sen fick vi höra ett föredrag på 15 minuter av professor Anders Jarlert. Rubriken var " Varför bildades Göteborgs kyrkliga samfällighet?". Vi firar nämligen 125 år i år.
Detta föredrag hade mer tydlig koppling till samfälligheten, det var roligt och jag fick lära mig att i Göteborg så hade vi inte territoriella församlingar inom domkyrkokontraktet från början. Där var man med den församling man ville. Och Domkyrkan hade 600 konfirmander. För att nämna något.

Efteråt bjöds kyrkofullmäktige på middag. Den äter vi i börssalen. Utanför har vi Gustav Adolfs torg med den stora granen. (Tyvärr levereras inte granen längre med helikopter - det var det stora samtalsämnet förr, nu kommer den på lastbil.) Grann och vacker står den där med alla sina ljus. Och gatan upp mot Kungsportsplatsen är upplyst, som den ljusstad och julstad nu Göteborg är.

Under middagen delade kulturutskottet (rättat den 16 dec) ut sitt årliga kulturpris. Det gick i år till Göteborgs Baroque, en ensemble som spelar musik från 1600-talet. Åtta sångare och 20 musiker ingår i gruppen. De var även med och sjöng för oss under middagen. Väldigt duktiga.

Så tillbringade jag kvällen igår.

Inga kommentarer: