11 dec. 2008

Besöken ökar men minskar kraven?

Kyrkans tidning har precis skickat ut sina nyheter för dagen på webben. Där läser jag artikeln om hur barn och ungdomsverksamheten har ökat med fler besök. Och att den öppna verksamheten för små barn lockar många. Sen skriver också Ann Heberlein att den öppna verksamheten ökar, men att det är en kravlös verksamhet som skulle kunna bedrivas var som helst. Och hon är kritisk till att kyrkan gör detta. Hon vill att kyrkan skall vara mer tydlig.

Först tycker jag det är roligt att se att det faktiskt är så att besöken till Svenska kyrkan ökar bland barn och unga. Det skall vi ta vara på! Jonas Bromander säger i sin forskning att de som har kontakt med kyrkan i unga år - och särskilt i fasta grupper - känner en större samhörighet med kyrkan och gärna återvänder när man blir äldre.

Sen kan jag hålla med Ann Heberlein i hennes kritik att Svenska kyrkan i en del verksamheter som är öppna blir för flat. Men i artikeln som berättar om Öppna förskolan i Västerled ser vi också att kyrkan bygger ett kontaktnät och broar till kyrkan.

Vi kan bedriva hur mycket verksamhet som helst, men finns inte äktheten där och viljan att se den enskilda människan så kommer inte folk tillbaka. Och på de ställen där kyrkan lyckas förmedla äkthet och erbjuder något annat än bara "kommunal" verksamhet, där bygger kyrkan ett förtroende som kan utmynna i ett möte. Först människa till människa - förhoppningsvis vidare till människa med Gud.

Det tror jag!

POSK säger i sitt handlingprogram om Folkkyrkan

Svenska kyrkan är en folkkyrka, en öppen kyrka som har ansvar för alla som bor i landet och därför inbjuder alla att delta. En kyrka som inte kräver personlig bekännelse av sina medlemmar, måste för att behålla sin identitet ha medarbetare som är förpliktigade till kyrkans lära genom vigning till biskop, präst eller diakon. Vigningstjänsten är ett uttryck för viljan till livslång tjänst i kyrkan under självständigt läroansvar.

Svenska kyrkan har uppdraget att ge vidare sin tro i varje tid och behöver en genomarbetad missionsstrategi som är välkomnande och sändande, där varje människa uppfattas som en gåva och en resurs i församlingen. För dem som i vuxen ålder närmar sig kyrkan måste församlingen kunna erbjuda en genomtänkt och inbjudande vuxenundervisning där människor möts med respekt och erbjuds stöd att växa i kyrkans gemenskap.

För en öppen folkkyrka är det angeläget att skapa kontaktpunkter med så stora delar av befolkningen som möjligt. Detta sker genom de kyrkliga handlingarna vid avgörande tidpunkter i människors liv – dop, konfirmation, vigsel, begravning – och genom själavård, diakonal/social verksamhet, undervisning, kulturaktiviteter och delaktighet i samhället. Centrum i kyrkans liv är alltid gudstjänsten – utan gudstjänst ingen kyrka.


Och under rubriken Barn och ungdom

Känslan av samhörighet med Svenska kyrkan beror mycket på de kyrkliga kontakterna under barn- och ungdomstiden. Konfirmationsseden viker och de ungdomar som idag väljer att konfirmeras är i minoritet. POSK menar att det är nödvändigt att prioritera barn och ungdomar. Unga människor behöver mötas av vuxna som är närvarande där ungdomarna befinner sig, till exempel i skolan eller i gemenskapen på internet.

Gudstjänstlivet måste erbjuda möjligheter för familjer och ungdomar att delta. Kyrkan måste använda många olika former för att involvera barn och ungdomar, såväl traditionella som nyskapande för att behålla deras engagemang. POSK menar att en stark barn- och ungdomsrörelse är viktig för kyrkan och stöder Svenska Kyrkans Unga.

Inga kommentarer: