9 nov. 2008

Förvaltning och ekonomi

Det talas mycket om den ekonomiska krisen och hur den slår hårt även i Svenska kyrkan. Domprosten Åke Bonnier (Stockholm stift) har gått ut och sagt att man nog måste stänga en av sina stora kyrkor om man inte får extra pengar från stiftet eller från nationell nivå. (och då snackar vi ganska rejäla summor…!)

Jag kan inte Stockholms stifts ekonomi. Jag kan heller inte ekonomin för den församling där Åke Bonnier tjänstgör. (Men jag vet att man inte har någon samfällighet, utan varje församling sköter sig själv.)

Men jag kan tycka så här - i många, många församlingar runt om i Sverige kämpar många församlingar med precis de här frågorna. De har ett medlemsantal som inte ger tillräckligt med intäkter för att täcka alla kostnader. Dessa församlingar har ganska höga kyrkoavgifter - hur ser kyrkoavgiften ut i Åke Bonniers församling?

Församlingar får fundera över om man skall samverka med församlingar som ligger i närheten för att få det att fungera ekonomiskt - hur ser det ut i Åke Bonniers församling? Samverkar man? Hur samverkar man? Var kan man skära ner på kostnader?

Jag tycker liksom Åke Bonnier att det är jätteviktigt med all den verksamhet som bedrivs i församlingarna - gudstjänster, bibelstudier, körer, samtalsgrupper osv. Det är där vi skall satsa våra pengar.

Rätta mig om jag har fel - men Åke Bonnier är inte ensam om att ha en kärv situation. Men jag tror att andra väljer att hantera situationen annorlunda än Åke Bonnier.

I POSKs handlingsprogram säger vi om ekonomi

POSK anser att all förvaltning av egendom i kyrkan ska göras i enlighet med kyrkans grundläggande värderingar. Förvaltarskapet i bibeln utmärks av att vi av Gud har fått gåvor, som både vi och våra medmänniskor ska ha glädje av. Att förvalta dessa Guds gåvor är ett uppdrag som sträcker sig mot framtida generationer. POSK menar därför att all egendoms- och kapitalförvaltning ska vara långsiktig, effektiv och bedrivas på ett etiskt och ekologiskt ansvarigt sätt.

Våra kyrkor och kyrkogårdar är viktiga kulturarv. Svenska kyrkan har också tillgångar i form av jord, skog och värdepapper. Vi vill genom en klok förvaltning av kyrkans egendom och ekonomiska medel bevara dessa värden och skapa förutsättningar för en aktiv församlingsverksamhet.


(Bilden är hämtat från Åke Bonniers blogg; http://akebonnier.blogspot.com/ )

Inga kommentarer: