I POSK hade vi en halvtimme gruppmöte innan vi började mötet för att diskutera hur vi tyckte att kyrkomötet hade fungerat rent praktiskt, men också för att hjälpa varandra att förstå de olika förslagen som ställts under debatten under gårdagskvällen.
Sen började vi besluta. I över en timme tog vi beslut efter beslut.
Det som då kyrkomötet har beslutat om är
att bifalla motion 2008:51 att ge kyrkostyrelsen i uppdrag i att ta fram ett förslag till ändring i kyrkooordningen så att det blir möjligt för kyrkoråd att till kyrkvärd också välja någon som inte bor inom församlingens gräns.
Det måste fortfarande vara så att minst två av kyrkvärdarna måste tillhöra kyrkorådet.
I POSKs handlingsprogram skriver vi
POSK vill öka möjligheterna för dem som tillhör Svenska kyrkan att kunna engagera sig i en annan församling än hemförsamlingen genom att ge möjlighet att bli vald till förtroendeuppdrag där. POSK vill också verka för att genomföra de begränsade möjligheter till en friare församlingstillhörighet som är förenliga med Lagen om Svenska kyrkan. På sikt bör den enskilde få större möjligheter att påverka sin församlingstillhörighet utifrån sitt kyrkliga engagemang.
Angående valfrågor har kyrkomötet beslutat med anledning av motion 2008:72 uppdra till kyrkostyrelsen att till kyrkomötet 2009 återkomma med förslag om ändring i kyrkoordning så att vid val till stiftsfullmäktige ska gälla att valbarheten ska vara inskränkt till valkretsen,
Det innebär att en förändring inför valet 2009 inte blir aktuell utan gäller som förut. Det kan först bli aktuellt inför valet 2013.
Vi avslog motion 2008:72 som handlade om ett införande av indirekta val. Vi var flera POSKare som gjorde en markering av att vi tyckte idén var bra genom att reservera oss till förmån för den motionen. (Nu hade vi valfrågorna vid förra kyrkomötet och denna motion kom för sent - men det var en markering)
POSK skriver ju i sitt handlingsprogram
Ett enklare och billigare valsystem bör införas. Indirekta val till stiftsfullmäktige och kyrkomöte speglar bättre dessas uppgifter. Stiftsfullmäktige behandlar frågor som rör församlingar, inte enskilda medlemmar. De frågor som kyrkomötet behandlar rör i första hand kyrkans interna regelsystem och dess verksamhet på nationell nivå, det vill säga församlingarnas gemensamma arbete och kyrkans identitet. Särskilt viktig är behandlingen av lärofrågor.
POSK menar därför, att ledamöter av stiftsfullmäktige och kyrkomöte måste ha en församlingsförankring och bör väljas indirekt, av kyrkofullmäktige eller direktvalt kyrkoråd. För kyrkans trovärdighet måste partipolitiseringen brytas. Svenska kyrkans beroende av de politiska partierna är ett arv från den tid när kyrkan var en del av den offentliga sektorn. Kyrkan måste nu tydligare framträda som trossamfund och folkkyrka. På församlingsnivå bör kyrkliga val bli personval.
Vi beslutade vidare att med anledning av motion 2008:19 ge kyrkostyrelsen till känna att utskottet anser att det finns behov av en översyn av kyrkoordning med avseende på ekumeniken. Det handlar om pastorer och diakoner som har en frikyrklig utbildning och vigning och som söker tjänster i Svenska kyrkan. (Ola Isacssons motion, POSK)
Kyrkomötet beslutade att bifall moion 2008:81 som ger kyrkostyrelsen i uppdrag att finna former för att främja solengeri i kyrkobyggnader i möjliggöra solceller på kyrktak.
Och motion 2008:91 att uppdrag åt kyrkostyrelsen att utreda om det extra utjämningsbidraget kan tas bort ur utjämningssystemet. (Per Lindbergs motion, POSK)
Sen kom vi till frågan om Prästlönetillgångarna i Västerås stift. Jag skall inte dra hela den historien. Men beslutet i kyrkomötet belutade att kyrkostyrelsen INTE skulle verka för att Västerås stift skall återföra de sålda fastigheterna till prästlönetillgångarna. Men kyrkstyrelsen får i uppdrag att återkomma till kyrkomötet 2009 med förslag till ändring i kyrkoordningen avseende tillsyn av stiftsens förvaltning av prästlönetillgångarna. (Anders Linger från Västerås och POSK hade motionerat i denna fråga)
När det gäller motionen om Stora Julhandboken (motion 2008:37) så beslutade kyrkomötet att uttala sitt stöd för julprojektet och uppdra åt kyrkostyrelsen att undersöka på vilket sätt de kan stötta projektet.
När det gäller förslaget att inrätta ett Svenska kyrkans miljöpris så var förslagen så otydligt uppställda att det inte gick att ta beslut om dem. Detta kommer upp efter lunch när presidiet har sett över hur förslagen skall ställas mot varandra.
Sen beslutade kyrkomötet att bifalla Motion 2008:69 punkt 3 som innebar ett uppdrag till kyrkostyrelsen att anta en nationell handlingsplan med utvärderingsbara kvalitativa och kvantitativa mål. (det gäller Svenska kyrkans konfirmandarbete).
Sen har kyrkomötet beslutat att bifalla 2008:80 att uppdra åt kyrkostyrelsen att inom Svenska kyrkan initiera reflekterande, kompetenshöjande och identitetsstärkande samtal om innebörden av att vara folkkyrka i vår tid.
Och med anledning av motionen 2008:5 ge kyrkostyrelsen i uppdrag att sammanställa och lyfta fram de erfarenheter som finns i stift och församlingar av landsbygdsarbete.
Sen beslutade kyrkomötet också att bifalla motion 2008:9 om Dansinitiativ i Svenska kyrkan. (Mikael Mogrens motion, POSK)
Nu har vi just avslutat debatten om ett Svenska kyrkans kyrkomöte. Flera av våra POSK-delagater har varit upp i debatten.
I vårt handlingsprogram skriver vi
Känslan av samhörighet med Svenska kyrkan beror mycket på de kyrkliga kontakterna under barn- och ungdomstiden. Konfirmationsseden viker och de ungdomar som idag väljer att konfirmeras är i minoritet. POSK menar att det är nödvändigt att prioritera barn och ungdomar. Unga människor behöver mötas av vuxna som är närvarande där ungdomarna befinner sig, till exempel i skolan eller i gemenskapen på internet.
Gudstjänstlivet måste erbjuda möjligheter för familjer och ungdomar att delta. Kyrkan måste använda många olika former för att involvera barn och ungdomar, såväl traditionella som nyskapande för att behålla deras engagemang. POSK menar att en stark barn- och ungdomsrörelse är viktig för kyrkan och stöder Svenska Kyrkans Unga.
Nu är det lunch, sen samlas vi för en ny beslutsomgång och sedan avslutas kyrkomötet med gemensam gudstjänst i Domkyrkan. Sen skall vi alla åka hem och berätta om kyrkomötet i våra församlingar. Och se till att beslut och diskussioner blir implementerade i församlingar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar